Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Rookmannetjes

rookmannetje

Een rookmannetje is een wierook-figuur uit hout gesneden. Het bestaat uit twee aparte delen: een inwendige holte waar het rook-kaarsje in komt te staan en een doorgang met een uitsparing ter hoogte van de mond. Twee kleine gaten aan de onderzijde zorgen ervoor dat het kaarsje kan smeulen en het rook-figuur uit de mond kan roken. Deze figuren zijn ontstaan in de 18 de eeuw en zouden een pijprokende mens uitbeelden. Vandaag de dag verspreiden ze aromatische geuren en kunnen tijdens een zomeravond goed dienen tegen de muggen. De enige echte en originele rookmannetjes komen uit het Erzgebergte in Duitsland, uit dé Speelgoedstad Seiffen en omgeving.

Rond kerstdag zijn ze naast de kerstboom en de kribbe een mooie aanvulling. Je kan er een verzameling van maken, maar één exemplaar voor een stemmige kerstperiode is een must. Er zijn goedkope exemplaren maar ook die prijzig zijn. Het branden van de wierookkegeltjes is bij beiden hetzelfde, dus ook de sfeer. Aan u de keuze. Voor mij blijft het een belevenis zijn pijpje te zien roken.  Wat zegt  het u? 

Fijne feestdagen

Rookmannetje in actie
Kerstal in bijenwas
Stal met wassen beeldjes

Wat vind je van ons rookmannetje, hij rookt zijn pijpje bij de kerstboom?  

 

Ook het stalletje kan verraden dat we imker zijn. Eenvoudig een stal volledig in bijenwas trekt de aandacht.

Het kan ook een stal met wassen figuurtjes worden. Het is voor de sfeer, dus de os en de ezel, maar ook de 3 koninginnen horen er nog bij! Deze kerststal is geïnspireerd door een oude hoeve in het Zwarte Woud, die op de bovenverdieping bijenkorven had staan. Vandaar ...