Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Gezien op de vliegplank

Jaar in jaar uit gaat het leven van het bijenvolk doorheen het vlieggat. Alles wat ze nodig hebben slepen ze langsheen deze smalle doorgang binnen, alles wat niet meer thuishoort in de kast wordt langs dezelfde weg buiten gebracht.

De vliegplank is dus de ideale waarnemingszone. Waarnemen is geen gemakkelijke opdracht. Men weet niet juist op wat men dient te letten, men weet niet steeds wat men ziet of men kan de details niet onderscheiden en zich eigen maken. De imker spreekt en schrijft gemakkelijk over bepaalde gedragingen van zijn bijen zonder dat hij de toestand kan aanwijzen of omschrijven. Ventilerende bijen en waaierende bijen zijn twee totaal verschillende gedragingen en beantwoorden ook aan een verschillende toestand van het bijenvolk.

1. Waaieren

De kop is naar het vlieggat gericht, de vleugels slaan snel en het achterlijf is in een horizontale houding.
De regeling van temperatuur en vochtigheid komt tot stand door te waaieren. Waaierende bijen vormen daarbij soms verscheidene rijen naast elkaar waartussen de haalbijen ongehinderd binnen lopen. De pootjes zijn stevig vastgeklemd.
Het is een vertrouwd verschijnsel op zomeravonden en bij een goede nectardracht.
 
2. Stertselen
De kop is naar het vlieggat gericht, de achterpoten zijn gestrekt en het achterlijf is omhoog gericht waarbij de laatste segmenten worden omgebogen zodat de Nassanovklier of geurklier als een bleke vlek te voorschijn schuift.
Stertselen werkt als een baken.
 
Gebeurt bij:
  • voorspel
  • bruidsvlucht van de moer
  • intrekken in een nieuwe woning
  • als gemoedsuiting