Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

De korfimkerij

oude bijenkorf

Momenteel worden de meeste bijenvolken gehouden in bijenkasten omdat daarin losse bouw mogelijk is. Voorafgaand aan de ontdekking van deze losse bouw werden  lang geïmkerd met korven van (rogge)stro of buntgras. Het werken met deze behuizingen met vaste bouw gebeurde middels een eigen methode: de korfimkerij.

Wat de natuur je biedt, koop je niet

Vanaf de middeleeuwen begonnen de bijenkorven hun intrede te doen in Europa. In de lage landen hadden vele gebieden hun eigen specifieke traditionele bijenkorf. De meeste bijenkorven werden uit (rogge)stro of buntgras vervaardigd. De korven werden besmeerd met koemest of leem. Aan de binnenkant werden ze gespijld. 

Het nadeel van bijenkorven was dat het verwijderen van de honing gepaard ging met schade aan het broed en aan de bijen. Vaak werden de korven beschadigd met het oogsten en moesten de bijenkorven regelmatig gerepareerd of vervangen worden.

Een bijenkorf werd vroeger altijd gemaakt door een speciale ambachtsman: de bijenkorfvlechter

Ingewreven met koeienstront en kalk

Een goed ingestreken korf kon een tientaljaren meegaan. Het smeersel beschermde het vlechtwerk  en de bijen tegen invloeden van buitenaf en tegen de wasmot. Vanaf 1900 is dit gebruik geleidelijk afgenomen.

Niet elke koeienstront is geschikt!

De oude imkers wisten uit overlevering en ervaring welke materialen ze nodig hadden. Er werd nauwelijks iets opgeschreven. De beste stront is die van in het voorjaar. Dieren in het jonge gras hadden uitwerpselen die dunner, zuurder, slijmeriger en rijker aan eiwitten en ammoniak waren.  Er wordt gemengd met natte kalk (20 %).  Kalk is een goed bindmiddel hecht uitstekend aan de ondergrond, ontsmet, hardt uit en neemt dan nog nauwelijks water op. Het mengsel krachtig roeren en gras eruit verwijderen.  De buitenkant wordt volledig ingesmeerd met een dunne laag , de binnenzijde wordt beperkt tot de onderste helft. Verb ruik: 3 liter/korf. De korven ophangen in de schaduw en tot 14 dagen laten drogen. Een jaarlijks onderhoud is noodzakelijk.