Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

De korf spijlen

spijlen van een korf
bijenkorf binnenin

Een bijenkorf moet voor gebruik worden gespijld. De spijlen werden vaak gemaakt van eenjarige takken van de vuilboom. Ze kregen aan één kant een punt om ze goed door het stro te kunnen duwen. De stompe achterkant van de spijl moest niet geheel in het stro verdwijnen, want dat maakt het later weer verwijderen van de spijlen (als de raten weer moesten worden uitgebroken) een stuk lastiger. Dit spijlen is nodig om de volgende redenen:

  • de spijlen bovenin de korf geven richting aan de raatbouw
  • de spijlen dwars door de korf geven stevigheid aan de uitgebouwde raten.

Koude bouw (door het vlieggat kan men tussen de raten kijken) wordt het meest toegepast bij korven. In het 'plafond' van de korf worden een aantal spijlen van achter naar voren, en op raatafstand van elkaar, aangebracht. Het aantal hangt af van de grootte van de korf. Om zeker te zijn dat de bijen hier hun raatbouw zullen beginnen kan een klein stukje raat aan die spijlen worden gesmolten.

Op de halve hoogte van de korf gaat een centerspijl eveneens van voor naar achter door de korf. Deze spijl is ter versteviging van de korf (bij een hoge korf zou je 2 centerspijlen kunnen doen die de korf in 3 gelijke hoogtes verdeeld: bij een brede korf zou je twee 'center'spijlen naast elkaar kunnen doen). Deze versteviging van de korf is onder andere van belang bij eventueel vervoer van meerdere boven elkaar te stapelen korven. Korven moet je liggend op elkaar stapelen (want rechtop worden de onderste raten ingeduwd). In zo'n geval stapel je uiteraard wel zo dat de raten verticaal blijven, en in die richting geven de centerspijlen dan ook de benodigde verticale steun, anders worden ook dan de korven en de raten in elkaar geduwd).

Zowel onder als boven de centerspijl worden er overdwars spijlen door de korf gestoken, telkens 2 naast elkaar die dan aldus het horizontale vlak in 3 gelijke gedeelten verdelen. Verticaal zitten deze dwarsspijlen iets meer dan handbreedte van elkaar. De hoogte van de korf bepaalt het aantal benodigde dwarsspijlen. De dwarsspijlen geven vooral versteviging aan de raten (waar ze immers dwars doorheen gaan en waaraan de bijen de raat bevestigen).