Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Honing

Het eitiket is een waarborg voor de kwaliteit

Honing is een natuurlijke zoetstof die wordt gemaakt door honingbijen, met de door hen verzamelde nectar als hoofdingrediënt. Nectar is afkomstig van bloemen en bevat diverse suikers, mineralen en sporenelementen. De bijen veranderen de nectar in honing door de toevoeging van enzymen (diastase, invertase, katalase) en door het overtollige vocht van de nectar te laten verdampen.

Smaak, geur en kleur van honing variëren al naargelang de soort bloemen waar de nectar uit is gewonnen: zo bestaan er bijvoorbeeld lindehoning, lavendelhoning, koolzaadhoning, klaverhoning en heidehoning.

 

HONING EEN WONDERMIDDEL

Honing was voor de oude Egyptenaren, wat nu voor de moderne arts het aspirientje is: een middel tegen alles. Op een van de gevonden papyrussen tussen 2600 en 2200 v.Ch. staan 900 recepten verwerkt.

Honing is in de volksgeneeswijze altijd al beschouwd geworden als een wondermiddel. Men heeft het over honing van bij de plaatselijke imker.

Honing van bij de imker, honing gewaarborgd uit eigen streek: herken je aan het etiket dat door die imkers wordt gebruikt om hun kwaliteit te benadrukken, ze duiden dan ook de oogstgegevens aan op hun etiket.